Recordhouders kaarsje branden – Recordholders candle lighting

De afgelopen dagen heeft Slovenië haar positie als wereldrecordhouder ‘een kaarsje branden’ verder versterkt. Slovenen steken jaarlijks 23 miljoen grafkaarsen op en, economische crisis of niet, tijdens de afgelopen twee feestdagen hier is dat gemiddelde volgehouden. Het recordnummer aan kaarsen lijkt nu zelfs tot een milieuprobleem te leiden.

In geen enkel ander land worden zoveel kaarsjes per inwoner gebrand als hier in Slovenië. Een kaarsje branden bereikte tijdens de hervormingsdag van woensdag en allerheiligen van donderdag een piek. Beide dagen zijn in Slovenië feestdagen en de Slovenen bezoeken dan traditioneel het kerkhof om een kaarsje te branden op het graf van een dierbare. Het is een traditie die vele volgers kent hier in Slovenië. De wegen naar de begraafsplaatsen liepen de afgelopen dagen vol. Verkeersregelaars moesten alles in goede banen leiden en een parkeerplek kon je, als je geluk had, op ruime loopafstand vinden. De Sloveense begraafplaatsen zijn niet toegerust op een heleboel bezoekers op dezelfde tijd.

Ik bezocht de begraafplaats in Celje op woensdag. De gangen van het kerkhof stonden vol mensen. Honderden waren er en allemaal brachten ze kaarsen mee; echte kaarsen of lampjes in een gekleurd transparant huisje van plastic. Een overvolle begraafplaats; ik vond het een bizar gezicht. Ik heb geen graven gezien zonder kaarsen. Nee, ik heb geen graven gezien zonder meerdere kaarsen.

Gisteren meldde Intersoh, een Sloveens adviesbureau voor afvalmanagement, dat er jaarlijks tussen de 6000 en 7000 ton afval is aan grafkaarsen. Dat is drie procent van de totale gemeentelijke afvalberg hier in het land. Wij hadden twee kaarsen voor twee graven en droegen zo ook ons steentje bij aan een fenoneem dat dit jaar voor het eerst al schoorvoetend als afvalprobleem wordt omschreven. Het ministerie voor milieu is inmiddels een campagne begonnen om de afvalberg aan grafkaarsen terug te brengen. Misschien dat de producenten in de tussentijd kunnen proberen een honderd procent recyclebare grafkaars te ontwikkelen.

The last two days Slovenia strengthened its position as world record holder in lighting candles per capita. The two million Slovenes light 23 million grave candles a year and economic crisis or not, the number of lit candles remains stable. The record number of candles now even seems to lead to an environmental problem.

Candle lighting reached a peak this week with Reformation Day on Wednesday and Remembrance Day (All Saints) on Thursday. Both are holidays here and the Slovenes traditionally visit cemeteries to light candles at the graves of their lost loved ones.

Candle lighting at the graveyard is a persistent tradition which has a lot of followers. Traffic around the graveyards was a chaos the last two days. Parking places were incredibly hard to find. Cemeteries are definitely not equipped here for a lot of visitors at once.

I visited the cemetery in Celje on Wednesday. The corridors of the graveyard where full of people. Hundreds where there and they all brought candles, a bizarre sight. I didn’t see graves without candles. No, I didn’t see graves without multiple candles.

Yesterday Intersoh, a Slovenian waste management company, reported that between 6,000 and 7,000 tonnes of cemetery candles are lit each year. Three per cent of municipal waste here in the country consists of cemetery candles. We had two candles to put on two graves and thereby contributed a little bit to a significant waste problem. And that’s why this year a campaign started to raise awareness amongst the Slovenes and get them to light a bit less candles. Maybe the producers of the grave candles can in the meantime develop hundred per cent recyclable candles.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s